αυτόνομη συλλογή ποιημάτων με πρωταρχική επιδίωξη την αναζήτηση της χειρωνακτικής εργασίας μιας μη παγιωμένης ποίησης

Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014

Αδράξτε τη Νύχτα


Η τρίτη και τελευταία γραφή της Ψυττάλειας


Είχα προαναγγείλλει πως το ποίημα της Ψυττάλειας Β θα ολοκληρωνόταν σε εννιά αλλεπάλληλες γραφές. Η τρίτη γραφή θα είναι όμως η τελευταία. Αυτό δε σημαίνει πως οι γραφές δεν έγιναν κι όλας αφού κατά κάποιον τρόπο πραγματοποιήθηκαν κρυπτικά, αποδεχόμενος πως ο πειραματισμός είναι μια καθαρά προσωπική υπόθεση. Έτσι, το τρίτο σχεδίασμα της Ψυττάλειας έχει εσωτερικεύσει μέσα του αρκετές κρυφές γραφές. Το αποδεικνύει άλλωστε και το περιεχόμενο του κειμένου, το οποίο απέκτησε νέο προορισμό και μόνο παραμορφωτικά μπορεί να συσχετιστεί με το προηγούμενο.

Είχα προαναγγείλει επίσης πως η ένατη γραφή θα ήταν φύση. Ούτε και γω είχα καταλάβει, παρά μόνο διαισθητικά, πως αυτό που εννοούσα τότε είχε να κάνει με το πέρασμά μου στον φυσικό κόσμο των αστέγων.

Για ευνόητους λόγους η τελική γραφή, που τώρα πήρε τον τίτλο 'Αδράξτε τη Νύχτα' αν και έτοιμη, θα καθυστερήσει λίγες μέρες ακόμα, ανιχνεύοντας το ενδεχόμενο να φτιαχτεί στο δρόμο. Η απόφαση αυτή, η οποία επισκίασε την αρχική μου πρόθεση να ανέβει σε ηλεκτρονική μορφή, πάρθηκε με σκοπό να διατηρηθεί η χειρωνακτική εργασία της ποίησης, έτσι ώστε να μην προδοθεί η υπόσταση του πρότζεκτ, ειδικά τώρα που βρίσκεται στο τέλος του. Ταυτόχρονα η πρακτική αυτή θα λειτουργήσει ως μια σαφή ένδειξη ποιητικής συνέχειας του στεγαστικού με τον άστεγο κόσμο αλλά κυρίως ως μια σαφή ένδειξη πως η ουσία της ύπαρξης, κρυμμένη σε ένα μαύρο κουτί κάπου μέσα στο στήθος μας, παραμένει καλά προστατευμένη και εντελώς ανεπηρέαστη από τις υλικές συνθήκες της ζωής.

"Τι σημασία έχει που δεν μπορώ να βάλω τις μπαλίτσες στις τρύπες τους, 
όλα είναι δα δικά μου, το τζάμι, το κουτί, οι μπαλίτσες κι ό,τι άλλο υπάρχει. 
Μπορώ απλώς να βάλω ολόκληρο το σύστημα στην τσέπη μου."

σημείωση που βρέθηκε 
στο ημερολόγιό του Καφκα 
εκατόν τέσσερα χρόνια πριν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου